Ole Ivars

Ole Ivars er Norges definitive danseband. Totalt har de gitt ut over 45 plater, fått en drøss med Spellemannspriser og har en vanvittig stor fanskare.

Bandet ble etablert da vokalist Ivar Grønsveen startet i bandet The Tainix. Ole Ødegård hadde begynt i bandet tidligere samme år, først som gitarist og nå som organist, og bandet bestemte seg for å endre navn til Ole Ivars etter fornavnene til de to nye framtredende medlemmer.

Bandet fikk sitt gjennombrudd i 1968 med sangen «Regnets rytme». Sangen solgte etterhvert til gull, noe som på denne tida var meget uvanlig. Samme året fikk gruppa sølvplate for sin aller første LP. Det var det første albumet laget av et norsk band som solgte over 25 000 eksemplarer.

Vokalist Ivar Grønsveen døde 17. oktober 1973, men bandet bestemte seg for å fortsette med Lasse Johansen som ny vokalist. Midt på 70-tallet ble bandet kjent for et nytt publikum da de ble med som fast husorkester i TV-serien 12 rette som gikk på NRK.

I løpet av 70-tallet hadde bandet en rekke utskiftinger av medlemmer og i 1978 forlot også Ødegård, som var det siste gjenværende medlemmet, bandet sammen med blant andre vokalist Johansen og saksofonist Tor Egil Simensen. Allerede året etter startet de tre et nytt band under navnet Ole Ivars Veteranene mens Ole Ivars fortsatte med nytt mannskap. I en periode eksisterte de to bandene parallelt og konsertarrangører hadde ikke alltid kontroll på hvilket av de to bandene de hadde booket til spillejobb. Saksofonist Arne Willy Foss var dessuten medlem av begge bandene for en periode. I perioden med to parallelle band, ga Ole Ivars Veteranene ut albumet Venner av oss mens Ole Ivars ga ut Ole Ivars og Kvelden venter på oss. I 1982 ga bandet som da var Ole Ivars seg, og Ole Ivars Veteranene kunne endre navn til Ole Ivars.

I 1983 tok William Kristoffersen over som bassist. Kristoffersen er utdannet ved Musikkhøgskolen i Oslo og har siden han startet i bandet skrevet de aller fleste sangene til bandet. Blant de mest kjente sangene han står bak er «Nei, så tjukk du har blitt», «Jag trodde änglarna fanns», «En får væra som en er», «Kongen av campingplassen», «Kalle med fela», «Spellemannsblod», «Fem gule enker» og «Samefolkets land». Sistnevnte er skrevet sammen med Tore Halvorsen som tok over som vokalist i 1988. Kristoffersen har også vært administrativ leder fra han startet i bandet.

Ole Ivars har også gjort det bra på Norsktoppen. I perioden 1993–1994 lå sangen «Spellemannsblod» totalt 77 uker på listen, noe som lenge var rekord. Sangen gjorde det dessuten best på Norsktoppen begge disse årene, og kom på tredjeplass under kåringen av tidenes melodi på listen i 2003. De vant også i 1995 med,"Fem gule enker" jubileumssangen til deres 30 års jubileum. Denne hattricken på Norsktoppen har ingen andre artister klart. De vant tre år på rad med to sanger,"Spellemansblod" og "Fem gule enker", skrevet av bassisten i bandet, William Kristoffersen.. Under Spellemannprisen 1996 ble de den første til å vinne den nyopprettede kategorien danseband med albumet Dans på Skjermertopp. De har siden vært nominert totalt tolv ganger og mottatt syv Spellemannpriser i samme klasse. Den siste i 2011. I 1999 fikk de også den høythengende prisen, Årets spellemann som første og hittil eneste danseband.

I forbindelse med 40-årsjubileet i 2004 ble bandet hedret med albumet En annen dans hvor tyve norske toppartister i alle sjangre gjorde sin versjon av en Ole Ivars-låt. Under jubileumsfeiringen i Vikingskipet på Hamar var også en rekke av disse artistene med å hylle dem. Samme år spilte Ole Ivars for første gang konserter i Oslo Konserthus og i Olavshallen i Trondheim, også her med fulle hus. I tillegg skapte de historie ved å fylle Råholt Kirke tre ganger samme kveld til julekonsert dette året, noe som var gruppens aller første konsert i det kirkelige rom. I jubileumsåret mottok de også hele tre kulturpriser: Hedmarksprisen, Hedmark fylkeskommunes kulturpris og Gammleng-prisen, en riksdekkende pris gitt av Fond for utøvende kunstnere. De ble også samme år kåret til Tidenes Norske Danseband av NRK.

Ole Ivars har etter hvert også spilt en god del i utlandet. I de siste årene har de blant annet spilt med stor suksess i Sverige, på Færøyene og i Spania. I november 2007 fikk de for første gang gullplate i Sverige for 20 000 solgte eksemplarer av dobbeltalbumet Ole Ivars 40 Beste.

I 2018 valgte Tore Halvorsen å forlate Ole Ivars, og inn kommer nå 33 år gamle Espen Hagen Olsen, som debuterer med årets julelåt "Nå kjæm jula snart" for første gang sammen med Ole Ivars